Yüksek teknoloji ve egzotik malzemelere gibi tanımların en çok ilişkilendirildiği isimlerden biri Richard Mille... Markanın son yeniliği RM 11-05 üzerinden, saat dünyasının yükselen yıldızı kermeti tartışıyoruz.
Kermet nedir? İngilizce yazılışıyla cermet, seramik ve metal kelimelerinin ilk hecelerinin birleştirilmesiyle oluşturulan bir isim. Adından da anlaşılacağı üzere seramik ve metalin kimyasal ve tribolojik (triboloji; sürtünme, aşınma ve yağlama konularını inceleyen bilim ve teknoloji dalıdır) özelliklerini taşıyan kompozit materyal, özellikle saat dünyasında kendine etkin bir kullanım alanı buluyor. Seramik yüksek sıcaklık dayanımı ve yüzey sertliği özellikleriyle bilinmekte. Metaller ise kuvvete maruz kaldığında kırılmak yerine plastik deformasyona uğrayarak yapının bir arada kalmasını sağlamakta. Haliyle bu iki malzemenin üstün özellikleri bir araya geldiğinde özellikle saatlerin dış yüzeyleri için en aranan özelliklerden; çizilmelere karşı yüksek mukavemet ve darbe neticesinde kırılmalara karşı artırılmış direnç özellikleri bir arada sunulabiliyor.
Richard Mille’nin yeni modeli RM 11-05 Automatic Flyback Chronograph GMT’nin bezel yüzeyinde kullanılan kermet için atfedilen özellikler, her saat severin iştahını kabartacak cinsten. İlk olarak 2360 Vickers sertlik değeri sunan yüzey için neredeyse çizilmez diyebiliriz. Kısaca eşinizin 10 karatlık pırlanta yüzüğüyle talihsiz bir çarpışma yaşamadığınız sürece, saatinizin görüntüsü ilk günkü yeniliğini uzun yıllar koruyacaktır. Öte yandan malzemenin 4,1 gr/cm3’lük öz kütle değeri, rakipsiz bir hafiflik avantajını da beraberinde getiriyor. Kasanın orta kısmında kullanılan karbon TPT ve arka kapak için seçilen titanyum malzemeler sayesinde hafiflik, dayanıklılık ve yüksek performans özellikleri saatin her milimetrekaresinde taşınıyor.
Kasa ölçüleri, 50mm x 42,7mm x 16,15mm olarak belirtilmiş. Richard Mille RM 11-05 kâğıt üzerinde olduğu kadar bilekte de oldukça iri bir saat ancak cüssesinden beklenmeyecek bir konfora sahip. Bu konfor seviyesine ulaşmasında rol oynayan iki önemli etken saatin hafiflik değeri ve arka kapağın kavisli yapısı. Fıçı kasa formuna sahip her Richard Mille’de olduğu gibi bileğin doğal kavisine uyumlu tasarlanan arka kapak sayesinde RM 11-05, kullanıcısına rakipsiz bir rahatlık yaşatıyor. Saatin ön ve arka yüzeylerinde safir kristal camlara yer verilmiş ve modelin su geçirmezlik değeri 50 metre olarak belirtilmiş. Ön tarafta gururla sergilenen titanyum vidalar ile saatin bezel, orta kasa ve arka kapak kısımları bir arada tutuluyor. Yüksek basınç altında bu küçük parçaların arasından su sızmaması için Nitril contalardan faydalanılıyor.
Markanın birçok saatinde olduğu RM 11-05’te de olağanüstü bir işçilikle hazırlanmış iskelet kadran bulunuyor. Açık mavi ve turuncu tonlarıyla motor sporları tutkunlarının fazlasıyla aşina olduğu “Gulf Oil” temasını hatırlatan renklere, birçok detayda rastlamak mümkün.
RM 11-05 Automatic Flyback Chronograph GMT’nin kalbinde in-house geliştirilen ve üretilen otomatik Caliber RMAC3 mekanizmaya yer verilmiş. Flyback kronograf, GMT ve yıllık takvim komplikasyonlarına sahip otomatik kalibre 30,25mm x 38,45mm x 9mm ölçülerinde, 68 taşlı, 28800vph’de çalışıyor ve 50 saatlik güç rezervine sahip. GMT fonksiyonu kasanın sol tarafına konumlandırılmış buton yardımıyla kolayca kullanılabiliyor. Bir RM klasiği olarak, mekanizmanın üretiminde de tıpkı kasada olduğu gibi oldukça teknolojik malzemelerden faydalanılmış.
Richard Mille yalnızca 140 adet üreteceği bu özel saatinde açık mavi renkli kauçuk kayış kullanmayı seçmiş. Titanyumdan üretilen çift taraflı katlanır toka ile sunulan kayış, konfor ve görsellik konularında bekleneni fazlasıyla verebiliyor.