alexa Lüks Saatçiliğin Yenilikçi Malzemeleri | IWC | Ceratanium | 18K Armor Gold | Bronz | Seramik | Titanyum | Platin
Horobox

Dk. Okuma Süresi

IWC ile Lüks Saatçiliğin Yenilikçi Malzemeleri

Her malzemenin kendine özgü özellikleri vardır ve bazı avantajlar sunar. Bir IWC almaya karar verdiyseniz ve kasa malzemesinin size ne gibi faydalar sağlayabileceğini bilmiyorsanız, buyurun yazıya...

iwc-innovative-materials-of-luxury-watchmaking-1.jpg

Ceratanium

Titanyum kadar hafif ve sağlam, seramik kadar çizilmeye dayanıklı. Özel bir titanyum alaşımına dayanan bu malzeme, hiçbir kaplamaya gerek kalmadan tamamen siyah bir kasa yaratılmasına izin veriyor. Kasanın tüm bileşenleri frezeleniyor, torna ediliyor ve ham malzemeden işleniyor. Sonrasında da sinterleme işlemi için fırına giriyor. Bu işlem sırasında faz dönüşümü gerçekleşiyor ve metalin yüzeyi seramikleşiyor. Bu işlem sayesinde alaşım seramiğin sadece ekstrem sertliğini değil, aynı zamanda göz alıcı mat siyah rengini de alıyor. Bu malzeme, butonlarda ve tokalarda da kullanılabiliyor.

iwc-innovative-materials-of-luxury-watchmaking-ceratanium.jpg

18K Armor Gold

Asla değerini kaybetmeyen metaller arasında başı çeken altın, yüzyıllardır lüksü ve zarafeti temsil ediyor. Bildiğiniz üzere altın, farklı alaşımlarla farklı renklere sahip oluyor. 18K Armor Gold da 5N altının alışılmadık yeni bir çeşidi. Malzeme, alaşımın mikro yapısının dönüştürüldüğü karmaşık bir işlem kullanılarak üretiliyor. Sonuçta ortaya, geleneksel 5N altından çok daha sert ve çok daha aşınmaya dayanıklı bir malzeme çıkıyor. 18K Armor Gold ilk kez, Big Pilot’s Watch Constant Force Tourbillon Edition “Le Petit Prince” (Ref. 590303) modelinde kullanıldı.

iwc-innovative-materials-of-luxury-watchmaking-18k-armor-gold-1.jpg iwc-innovative-materials-of-luxury-watchmaking-18k-armor-gold-2.jpg

Bronz

Bilinen en eski alaşımlardan biri olan bronz, MÖ 4000’in ortalarından beri insanlığın hayatında olmakla beraber, bakır içeriği en az yüzde 60 olan alaşımları tanımlamak için kullanılıyor. IWC, bu kasalar için, alüminyum bronz yani, bakırla birlikte alüminyum ve demir de içeren bir alaşım kullanıyor. Bu özel alaşım sayesinde malzeme, standart bronzdan yüzde 50 oranda daha sert bir hale geliyor. Bronzun bir diğer değerli özelliğiyse biyo-uyumluluk olarak karşımıza çıkıyor. Gıda endüstrisinde izin verilen tek form olan bronzun zamanla patine oluşturduğunu, böylece her modelin kendine has olduğunu da yazımıza eklemeden geçmeyelim.

iwc-innovative-materials-of-luxury-watchmaking-bronze.jpg

Seramik

Çelikten daha hafif ve daha sert... Üstelik çizilmeye karşı da dayanıklı. Seramiğin saatlerde kullanılan türü yani teknik seramiklerin temeli silikatlar, alüminyum oksit veya silikon karbür gibi çok kristalli tozlara dayanıyor. Seramik, homojen bir kütle elde edilebilmesi için çeşitli katkı maddeleriyle karıştırılıyor, fırında, çok yüksek sıcaklıklarda şekillendiriliyor ve sinterleniyor. Sinterleme işlemi sırasında önceden eklenen bu katkı maddeleri, son derece kararlı seramik gövdeler bırakmak için buharlaştırılıyor. Pişirme işlemi sırasında yaklaşık üçte bir oranın da küçülüyor olması ise seramiğin üretiminde bir diğer zorluk olarak yerini alıyor. Bu küçülme, mekanizmanın kasanın içine tam olarak oturmasını ve dar toleransları karşılamasını sağlamak için, daha tasarım aşamasında hesaba katılıyor. IWC, dünyanın ilk seramik kasalı saatlerinden olan Da Vinci Perpetual Calendar’ı (Ref. 3755) 1986 yılında saatseverlerle buluşturdu. O zamandan beri marka, siyah bor karbür yüksek performanslı seramik veya kahverengi silikon nitrür seramikten üretilmiş kasalarıyla karşımıza çıkıyor. Son örneklerden Pilot’s Watch Chronograph Top Gun Edition “Mojave Desert” (Ref. 389103) ise kum rengi seramik kasasıyla dikkat çekiyor.

iwc-innovative-materials-of-luxury-watchmaking-ceramik.jpg

Titanyum

Dayanıklı olsun, esnek olsun, hafif olsun diyorsanız aradığınız malzeme titanyumdur. Oldukça sağlam olan bu metal, çelikten yaklaşık üçte bir oranda daha hafif. Cilt dostu oluşu ve anti-alerjik özelliği sayesinde tıbbi implant ve protezlerde de kullanılan bu malzemeyi işlemesi oldukça zor. 1980’de tanıtılan, dünyanın ilk titanyum kol saatlerinden biri, IWC Porsche Design Titanchronograph (Ref. 3700) için IWC mühendisleri, Fransız havacılık şirketi Aérospatiale ile iş birliği yapmış ve gereken uzmanlığı onlardan edinmişlerdi.

iwc-innovative-materials-of-luxury-watchmaking-titanium.jpg

Platin

Mücevher üretiminde kullanılan en nadir, en saf ve en değerli metal nedir? Elbette platin... Milyarlarca yıl dünyanın derinliklerinde atıl şekilde kalan bu malzeme çok az bulunuyor. Metalin bir onsunu üretmek için yaklaşık on metrik ton cevherin çıkarılması gerekiyor. Platin cevherini ayrıştırabilmek için 100’den fazla farklı işleme ihtiyaç duyuluyor. Alışılmadık yüksek saflığı nedeniyle gümüş veya altından daha ağır olan platin, kullanıldığı her modele ayrı bir değer katıyor.

iwc-innovative-materials-of-luxury-watchmaking-platin.jpg

Benzer Haberler