alexa James Bond Saatleri | Filmler | Horobox
Horobox

Dk. Okuma Süresi

James Bond Saatleri - Bölüm I

horobox_amblem.png

Ian Fleming, 1953 yılında, İngiliz Gizli Servis ajanı James Bond’u kaleme almaya başladığında hikayelerindeki birçok detay için kendi hayatından parçalar kullanmıştı. Fleming şahsi hayatında uzun yıllarını kuş gözlemciliğine adamıştı. Hayali kahramanının adını da ünlü bir ornitolog olan Karayip’li James Bond’dan almıştı.

Peki ya Bond’un saati? Elbette bir Rolex.

Ian Fleming’in gündelik hayatında kullandığı Explorer 1016 modeli kitaplarda da olsa ajanmızın kolunda maceradan maceraya koşuyordu. James Bond karakteri, Fleming için hayali bir ajandan fazlasını ifade ediyordu.

Yazarın kişiliğinin bir yansıması, ütopik dünyasının yazılarda hayat bulmasını temsil ediyordu. Her zaman en iyisi olmak için yaratılmış biriydi, dolayısıyla seçimleri de bunu desteklemeliydi.

Fleming’e göre, bir beyefendi, o yıllar için, elbette Rolex kullanmalıydı.

j1.jpg j2.jpg

j3.jpg

Şüphesiz Bond karakterinin geniş kitlelere yayılmasında hikayelerin filmlere uyarlanmalarının büyük katkısı var.  Efsane seri ise 1962 yılında çekilen Dr. No ile başlıyor.

Film ve kullanılan saatle ilgili en çarpıcı detay ise prodüksiyon ekibinin Rolex’ten onlara sponsor olmalarını istemeleri ancak Rolex’in bu teklifi kabul etmemesi.

Dolayısıyla set ekibinden birinin kullandığı Submariner 6538 modeli aktör Sean Connery’nin kolunda ilk film için yerini alıyor.

Dr. No – 1962

Rolex Submariner 6538

Filmde kullanılan model zamanının profesyonel dalgıç saatleri içinde en popüler modellerden biri. 39mm’lik çelik kasaya sahip saatin camı pleksiglastan üretilmiş ve 200 metreye kadar su geçirmezlik sunuyor.

Filmde Bond’un saatini geiger sayacıyla kontrol ettiği bir sahne bulunuyor. İşin ilginç tarafı 1 sene sonra Rolex’in yayınladığı bir reklamda çok benzer bir görüntünün kullanılması ve saatlerin bir gizli görev ajanının dahi ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar kaliteli olmasının lanse edilişi filme sponsor olmayı reddeden bir firma için “manidar” bir karar. 

j4.jpg j5.jpg

j6.jpg

j7.jpg

From Russia With Love – 1963

Rolex Submariner 6538

İlk filmdeki saatin aynısıyla karşımıza çıkan Bond, hiçbir koşulda saatini bileğinden çıkarmıyor. Acaba Submariner’in versatil yapısına mı dikkat çekmek istenmiş?

Filmde saat yine ilk filmde olduğu gibi bilezikle değil kayışla kullanılıyor. 

j8.jpg

j9.jpg

Goldfiner – 1964

Rolex Submariner 6538

3. Bond filminde yine aynı saat karşımızda ancak bu sefer oldukça önemli bir detayla.

Saat askeri amaçlarla üretilen kumaş bir kayışla karşımıza çıkıyor.

Günümüzde “nato kayış” olarak lanse edilen kayışlar aslında filmdeki modelden farklı. Filmde kullanılan modelde siyah üzerine iki yeşil şerit ve onların kenarında da ikişer adet ince bordo şerit bulunuyor.

Kayışın, saatin 20mm’lik boynuz aralığına göre oldukça ince kalması(16mm) ise enteresan bir durum.

j10.jpg

j11.jpg

Aynı filmde oynayan kadın karakter, Pussy Galore’un kolunda ise Rolex Gmt-Master 6542 yer alıyor.

Erkek saati olarak tanıtılan bir modelin kadın kararkter tarafından kullanılması o zamanlar için alışılmışın dışında bir durum.

j12.jpg

j13.jpg

Thunderball – 1965

Rolex Submariner 6538 & Bretiling Top Time Chronograph 

James Bond artık dünya çapında üne kavuşmuş, sadece bir film karakteri olmanın ötesinde duruşuyla, tarzıyla, hareketleriyle, düşünceleriyle, giyimiyle her milletten erkekleri etkileyen bir rol model, bir fenomen olmaya başlamıştır.

Bu durum Rolex’in de dikkatini çekmiş olacak ki film için saat temin etmeyi kabul ediyor ancak ilave sponsorluk ücreti ödemiyor.

Bu sayede Bond ve Rolex resmi olarak beraberliklerine devam ediyorlar. Thunderball’da da bir önceki filmde kullanılan Submariner 6538, aynı kumaş kayışla yer alıyor.

jj.jpg j14.jpg

j15.jpg

Filmin başka sahnelerinde ise Breitling Top Time Chronograph modeline de yer verilmiştir.

j16.jpg

j17.jpg

You Only Live Twice – 1965

Gruen Precision 510

Bu filmde neden Rolex kullanılmadığı merak konusu.

j18.jpg

Filmde kullanılan saatin net olarak gözüktüğü hiçbir sahne bulunmamakta.

Araştırmalar sonucu ulaşılan bilgi ise saatin Gruen Precision kalibre 510 olduğu yönünde.

Casino Royale – 1967

Rolex Gmt-Master

Sean Connery yerine gelen Peter Sellers kolunda olduk.a sıradışı özellikler barındıran bir Rolex Gmt-Master taşıyor. Ajanımıza bu filmde Ursula Andress eşlik ediyor.

j19.jpg

j20.jpg

j21.jpg

On Her Majesty’s Secret Service – 1969

Rolex Submariner 5513 & Rolex Chronograph 6238

Uzun arayışların ardından Bond kararkterini George Lazenby’nin canlandırmasına karar veriliyor. Filmde iki farklı Rolex’e yer verilmiş.

İlki güncellenen submariner serisinden ref.5513, diğeri ise henüz Daytona ismine kavuşamamış Chronograph modeli. Oyuncunun, Submariner’ı çekimlerden önce saati kendisi için satın aldığı ve filmde kullandığı, ekibin kendisine temin etmediği söyleniyor.

j22.jpg

j23.jpg

j24.jpg

j24-1.jpg

Diamonds Are Forever – 1971

Bu filmle tekrar Sean Connery’e dönüş yapan ekip özlenen oyunucuyu seyirciyle buluşturmuş olsa da filmde kullanılan saate dair kesin bir bilgiye ulaşmak zor. Araştırmalar filmdeki saatin Gruen Precision kalibre 510 olabileceğini söylüyor.

j18.jpg

j26.jpg

   devam edecek..

Benzer Haberler