Dünyaca ünlü bir marka olabilmek için akılda kalıcı bir isme sahip olmanız şart. Saat endüstrisinde yer alan ve genelin aksine kurucusunun adını-soyadını markası haline getirmeyen sektör devlerini bir araya topladık.
Antoni Patek, Adrien Philippe, Jules Audemars, Edward Piguet, Jean-Marc Vacheron, François Constantin, Adolf Lange... Liste böylece uzayıp gidiyor. Dünyanın en meşhur saat markalarının birçoğu isimlerini kurucularından alıyorlar. Gelin, bu furyadan etkilenmeden devleşmiş saat markalarına hep beraber göz atalım.
Listeye tartışmasız liderden başlamak istiyorum; Rolex. 1905 yılında, İngiltere’de, Hans Wilsdorf tarafından kurulan markanın isim hikayesi bir hayli ilginç. Wilsdorf saatlerinin kısa, her dilde söylemesi ve hatırlaması kolay, saatin mekanizması ve kadranları üzerinde güzel görünecek bir ismi olmasını istemiş ve isim bulma macerasını şöyle anlatıyor. "Mümkün olan her şekilde alfabenin tüm harflerini birleştirmeyi denedim. Sonunda yüzlerce isim ortaya çıktı ancak hiçbiri kulağa doğru gelmiyordu. Londra’da bir sabah faytonun üst sırasında oturmuş Cheapside boyunca ilerlerken bir peri kulağıma ’Rolex’ diye fısıldadı." Ortaya çıkan sonuç için saat dünyasının kralı desek herhalde abartmış olmayız.
Hazır liderlerden başlamışken, Avrupa’dan uzaklaşıp uzak doğuya doğru ilerleyelim. İsviçre saat endüstrisini iflasın eşiğine sürüklemiş Quartz saat furyasının mucidi Seiko’nun ismi seçkin ve başarı anlamlarına gelen “exquisite” ve “success” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.
Bir diğer Japon mucizesi ise adını kurucularının hayal gücü ve dünyaya açılma arzularından alıyor. 2. Dünya Savaşı’nın bitmesinden hemen sonra kurulan Casio, dünyanın ilk tamamen elektronik bileşenlerle çalışan hesap makinesini piyasaya sürmeden önce, parmaklar kirlenmeden sigara içilmesine imkân sağlayan Yubiwa ağızlıklarını üretiyordu. Kasti Seisakujo tarafından kurulan marka, günümüz popülaritesine Kashio’nun kardeşi Toshio sayesinde ulaşmaya başladı. Kashio, Toshio, Casio!
Aya giden ilk saat, James Bond’un seçimi ve daha niceleri. Omega’ya yapılan yakıştırmalar epey fazla. 1848 yılında Louis Brandt tarafından La Generale Watch Co. ismiyle kurulan firma, 1903 senesinde bugünkü ismine kavuştu. Yunan alfabesinin son harfi olan Omega adı, aslen 1800’lü yılların sonlarında üretilen Omega kalibrelerinden geliyor. Yepyeni bir üretim tekniğiyle saatçilik dünyasında çığır açan mekanizmalar, daha sonra markanın isim babası oluyorlar.
İsviçre’nin bir diğer önemli markası Oris, 1904 yılında Paul Cattin ve Georges Christian tarafından kurulmuş bir saat markası. O yıllarda henüz yeni kapanmış olan Lohner & Co firmasını satın alan ortaklar, yeni girişimlerine isim ararken fazla uzağa gitmeleri gerekmiyor. Fabrikanın hemen yanında akan derenin adı, tahmin ettiğiniz üzere Oris.
Jean-Claude Biver’in sihirli stratejileriyle şahlanan marka; Hublot, 1980 yılında Carlo Crocco tarafından kuruluyor. Dünyanın ilk doğal kauçuk kayışlı saatini üreten markanın ismi Fransızcadan geliyor. Lomboz yani gemi penceresi anlamına gelen ismin saatçilikle yakın bağını anlatmaya gerek yoktur herhalde.
TAG Heuer de listeye girebilecek cinsten bir hikâyeye sahip. 1860 yılında Edouard Heuer tarafından kurulan marka 1985’te TAG ön ismini alıyor. ‘Techniques d’Avant Garde’nin kısaltmasından gelen TAG Group’un liderliği 1999 yılında şirket hisselerinin tamamına yakınının LVMH’ye geçmesiyle son bulsa da ismi yaşamaya devam ediyor.
22 yaşındaki dahi George Favre-Jacot tarafından 1865 yılında kurulan Zenith, ismini ulaşılabilecek en tepe noktadan alıyor. Kalite ve prestijde doruk noktasını hedefleyen Jacot’un bu hamlesi belki günümüz saat dünyasının en akılda kalıcı marka isimlerinden birinin oluşuma zemin hazırlıyor.
Listedeki bir diğer isim ise 1832 yılında Auguste Agassiz tarafından kurulan Longines. Aslında ismine 1866 yılında kavuşan markanın esin kaynağı, Suze Nehri’ kenarında boylu boyunca uzanan geniş düzlükler yani Fransızca tabiriyle Les Longines. İsminden bir sene sonra da kanatlı kum saati logosuna kavuşan marka, kendi kategorisinin en etkili oyuncularından biri konumunda.
Favorimi sona sakladım. IWC, International Watch Company yani Uluslararası Saat Şirketi. Amerikalı saatçi Florentine Ariosto Jones tarafından 1868 kurulan ve sonrasında, 1880 yılında, “Internationale Uhrenfabrik” in devralınmasıyla devam eden macera, Schaffhausen’li markanın dünya devleri arasında yer almasına yetiyor ve hatta artıyor.