İlk Quartz saat, ilk titanyum kasalı dalış saati, ilk kronograf fonksiyonlu analog Quartz saat… İsviçre saat sektörünü iflasın eşiğine sürükleyen Japon marka Seiko’nun dünyadaki ilkleri, her saat ve teknoloji tutkununun bilmesi gereken türden.
Seiko’nun hikâyesi, o dönemde henüz 22 yaşında olan, girişimci Kintaro Hattori’nin Tokyo merkezinde bir butik açıp saat satışı ve tamiri yapmaya başladığı 1881 yılına dayanıyor. 139 yıla birçok ilki ve yeniliği sığdıran marka, teknolojinin sınırları saatçilikle sınamaya devam ediyor.
Dünyanın ilk Quartz saati, Seiko Quartz Astron, 25 Aralık 1969’da Tokyo’da tanıtıldı. Ayda sadece ve sadece 5 saniye sapma payı olan Quartz, diğer bütün saatlerden 100 kat daha dakik ve yıl boyunca hiç durmadan yani en iyi mekanik saatlerden 250 kez daha uzun çalışıyordu. Böylece Quartz devrimi başlamış oldu. Bir Japon, İsviçre’nin hakim olduğu mekanik saatçiliği neredeyse bitirecekti.
Bu tamamen elektronik olan saat, zamanı göstermek için 6-digit sıvı kristal ekranı kullanan ilk saatti. Alan etkili sıvı kristal ekranda saati, dakikayı ve saniyeleri sürekli olarak gösterebilen bu çığır açıcı Cal. 0614, Ekim 1973’te piyasaya sürüldüğünde büyük ilgi gördü. Dahili olarak geliştirilen LCD yaklaşık 50.000 saat ömürlüydü ve iyi kontrasta sahipti. Bir lamba, ekrandaki sayıların karanlıkta bile okunmasını sağlayacak kadar aydınlatma sağlamıştı.
Seiko, dünyanın ilk kronograf fonksiyonlu dijital Quartz saatini, Cal. 0634’ü 1975 yılında piyasaya sürdü. Saniyenin 1/10’una kadar zamanı kaydedebiliyor ve tur zamanı fonksiyonu bulunuyordu. İçinde bulunan ışık sayesinde karanlıkta rahatça okunabiliyordu. Gördüğü yoğun ilgi sayesinde yüksek fonksiyonlu dijital saat marketi yarattı.
Seiko mühendisleri, 1968 yılında Hiroshima eyaletindeki profesyonel bir dalgıçtan mektup aldı. Mektup, 350 metre derinliğe dalan dalgıçların karşılaştıkları zorluklarla ilgiliydi. Marka, bu meydan okumayı kabul etti. Yedi yıl süren araştırmalardan sonra dünyanın ilk titanyum kasalı dalış saati, Professional Diver’s 600m’i yarattı. Karanlık derinliklere karşı dayanıklı olan titanyum kasalı saat, yeni bir standart yaratmış oldu.
Seiko’nun Quartz teknolojisine ve mekanik kronografa hâkimiyeti, dünyanın ilk analog Quartz kronografının tasarlanmasıyla birleşti. Geçen süreyi 1/20 saniyeye kadar ölçebilen model, ünlü İtalyan otomobil tasarımcısı Giorgetto Giugiaro tarafından tasarlanmıştı.
Dünyanın ilk seramik dış katmanlı saati Diver’s 1000m, yine Japon markaya ait. Korozyona karşı dayanıklı, hafif titanyum kasa, Diver’s 1000m’in derinliklere karşı dayanmasını sağladı.
Quartz’tan sonra pil değişimi gerektirmeyen teknoloji üzerine çalışmaya başlayan Seiko, 1977 yılında güneş enerjisiyle çalışan saati, 1986’da elden kurularak enerji depolayan saati yarattı. Takvimler 1988’i gösterdiğinde de kırılma noktası yaşandı: Seiko Kinetic, kullanıcının hareketiyle Quartz mekanizmayı elektrikle dolduran rotorlu saat, tanıtıldı.
Seiko’nun elektronik saat yapımındaki ustalığı ve dalış saatleri tecrübesi, dalış zamanı ve derinliği gibi dalgıçlar için hayati bilgileri gösteren, su ve derinlik sensörlü Scubamaster modelini yaratmada markaya yardımcı oldu.
Spring Drive teknolojisi tamamen Seiko’ya özel. Spring Drive’da geleneksel eşapman, kolların sessiz ve yumuşakça kaymasını ve günde 1 saniye sapmalı hassasiyet sağlayan tamamen yeni bir regülatörle değiştirildi.
Seiko, türünün ilk örneği olan, üç ülkenin standart dalgasını alabilen, güneş enerjili, radyo kontrollü analog saatini ticarileştirdi.
Seiko Astron GPS Solar, GPS uydularının küresel ağını kullanarak GPS sinyalleri alabiliyor, saat dilimi, zaman ve tarih verilerini tanımlayabiliyor. Dünya’daki 39 zaman diliminin tamamını tanıyan bu saat, ilk Quartz selefi gibi, saatçiliğe yeni bir boyut kazandırıyor.