alexa Skin Diver
Horobox

Dk. Okuma Süresi

Skin Diver Dosyası

İnsanlığın yaşadığı dünyayı keşfetme merakının saatçilik tarihini şekillendirdiğine hemfikirsek şimdi biraz ıslanma zamanı. 

Okyanuslar, insanlık tarihi boyunca hem zorlayıcı hem de merak uyandırıcı keşiflerin başında geliyordu. Üstelik sadece suyun yüzeyini değil, altında olan bitenleri de bilme arzumuz, insan vücudunun kapasitesi(zliği)yle birleşince bu görevler daha da merak uyandırıcı bir hale geliyordu. Suyun altında nefes almamıza imkân sağlayan araç ve gereçlerin icadı zaman tutmanın önemini bir kez daha gözler önüne sermişti. Suyun altında geçirilen zamanın ölçümü hayati önem taşımaktaydı ve o zamanlar yüksek basınç değerlerine karşı koyabilen su geçirmez saatlerin yükselişini işaret ediyordu.

İlk dalış saatinin 1953 yılında tanıtılan Rolex Submariner olduğunu biliyoruz. 6204 referanslı, 36mm kasa çapına sahip modelin su geçirmezlik değeri 100 metreydi. Sonraki sene üretilen modelde ise bu değer 200 metreye yükseltilmişti. Rolex’in bu ünü aynı zamanda müthiş bir reklam ve pazarlama çalışmasının başarısından kaynaklanıyor. Esasında 50’li yılların ortalarından itibaren saat dünyası o kadar hareketliydi ki, bugün de hala efsane olarak anılan birçok modelin temelleri aynı dönemlerde atılmıştı. 

skin-diver-10.jpg

Photo: Bobs Watches

Peki Skin Diver kavramı da neyin nesi? Dalış denildiğinde genellikle SCUBA (Self Contained Underwater Breathing Apparatus) yani tüplü dalış kastediliyor. Bu özel aparatlar sayesinde deniz yüzeyinin yüzlerce metre altına inmek mümkün. Gelişen teknoloji daha derinlere inilebilmesinin de önünü açmıştı. Dolayısıyla üretilen modeller, özellikle 60’lı yıllarda tanıtılan Rolex Sea-Dweller ya da Omega PloProf gibi modellerin öncülüğünde, 300 metrenin de ötesinde; 500 ve hatta 1000 metreye kadar su geçirmezlik özelliklerini sunmaya başlamışlardı. Ancak bu durum herkes için bir gereklilik değildi. İşte tam da bu noktada Skin Diver kategorisi baş gösterdi. Aslında net bir tanımı olmamakla birlikte skin diver modellerini standart dalgıç tipi saatlerden ayıran en önemli fark 300 metrenin altında su geçirmezlik değerine sahip olması diyebiliriz.

skin-diver-11.jpg

Photo: Bobs Watches

skin-diver-12.jpg

Photo: Hodinkee

Bilindiği üzere bir saatin dalış saati olarak anılabilmesi için ISO6425 dalış saati standartları gereği sahip olması gereken özelliklerden biri; tek yöne dönebilen ve üzerinde dakika indisleri bulunan bezel. Aynı standartlara göre dalış saatleri, saatin üzerinde belirtilen değerin yüzde 25 üstünde bir basınç değerine kadar test edilmek zorunda. Dolayısıyla 100 metre su geçirmezliğe sahip model aslında 125 metreye denk gelen 12,5 barlık bir basınç altında test ediliyor ve sızdırmazlığı garanti altına alınıyor. Öte yandan, dalış saati olarak lanse edilmeyen ancak yine de 100 metre su geçirmezlik değeri sunduğu iddia edilen modeller için üretici daha çekimser davranabiliyor. 

Skin Diver modellerinde genellikler, 100-200 metre aralığında bir su geçirmezlik değeri ile karşılaşıyoruz. Standart bir dalış saatinde olması gereken tüm özellikleri bünyelerinde taşıyan bu modeller, görece daha ince kasalara, camlara ve arka kapaklara sahipler. Bu sayede günlük hayatta, yani su dışında da daha konforlu bir performans sergiliyorlar. 

skin-diver-4.jpg

photo: dannysvintagewatches

Zodiac Seawolf için ilk Skin Diver modellerinden biridir desek yanlış olmaz. Aynı şekilde Blancpain’in döner bezele sahip Fifty Fathoms modelleri için bu yakıştırmayı kullanabiliriz. Bu durum aynı zamanda bitmek tükenmek bilmeyen tartışmaların da başlangıcını işaret ediyor. Ancak tahrip edilmemiş resmi kayıtlara göre ilk dalgıç saati hala daha Rolex Submariner. Blancpain’in ilk midir emin değiliz ancak ilklerden biri olduğu kesin.

skin-diver-5.jpg

Günümüzde Skin Diver kategorisi popülaritesini korumaya devam ediyor. Daha küçük çaplı, daha ince kasalı ve bir dalgıç saatinin dayanıklılığıyla işlevselliğini bir aradan tutan saatler, her yaştan meraklının yakın ilgisini cezbediyor. Longines, Oris gibi büyük üreticiler de bu oyundalar. Vulcain, Yema gibi daha küçük oyuncular da. Hatta Japon devi Seiko ya da Almanya’nın gururlarından Glashütte bile Skin Diver kategorisinde iddialı modellerini sergiliyorlar. 

skin-diver-13.jpg skin-diver-14.jpg

Skin Diver saatler, düşük su geçirmezlik değeriyle birlikte (görece) düşük fiyat etiketini de bir arada sunabiliyor. Doğrusu Seiko Prospex serisinin re-issue versiyonlardan biriyle Vulcain’in karakteristik bilezikli Skin Diver Nautique modeli arasında epeydir gidip geliyorum.

skin-diver-15.jpg skin-diver-16.jpg

Benzer Haberler