alexa Rene Bannwart | Corum Kurucusu | Corum | Admiral | Patek Philippe | Omega
Horobox

Dk. Okuma Süresi

Corum’un Kurucusu ve İlklerin Adamı: René Bannwart

Patek Philippe için çalıştı, Omega Constellation ve Seamaster koleksiyonlarını yarattı. Corum’un artistik kurucusu René Bannwart, lüks saatçiliğe kazandırdıklarıyla anılmaya devam ediyor.

corum-rene-bannwart.jpg

René Bannwart

Chinese Hat, Admiral, Coin Watch, Romvlvs... Corum, saatçiliğe kazandırdığı birden fazla modelle, gerçek saat tutkunlarının saygısını kazanan markalardan biri. Pek tabii her saygıdeğer markanın arkasında, onu bugünlere getiren en az bir deha var. Corum’un arkasındaki dehalardan biri de, markanın kurucusu olan René Bannwart.

1958-corum-chinese-hat.jpg 1960-corum-admirals-cup.jpg

René Bannwart 16 Mart 1915’te Zürih’te doğdu. Cenevre’deki işletme okuluna başlamadan önce çocukluğunu doğduğu yerde geçiren saat ustası, 1940 yılında, 2. Dünya Savaşı’nın ayak seslerinin duyulduğu zamanlarda eşiyle birlikte Biel/Bienne’e taşındı. Burada Omega için çalışmaya başlayan Bannwart, markanın bugün en çok bilinen ürün gruplarından Constellation ve Seamaster koleksiyonlarını yarattı. Bununla kalmayan Bannwart, o tarihe kadar hiçbir İsviçre markasının sahip olmadığı bir bölümü, yaratım departmanını kurdu.

omega-constellation-2.jpg

Bu ilk büyük ölçüde, Omega’nın açıkgözlü satış direktörü Adolphe Vallat sayesinde yaşandı. O dönemden önce yaratım departmanı olmadığı gibi günümüz ‘tasarımcı’ kelimesinin karşılığı olan insanlar da yoktu. Vallat ve 25 yaşındaki Bannwart’ın öncü adımları, sektör için böyle bir yol açmış oldu.

omega-s-adolphe-vallat.jpg

Takvimler 1948’i gösterdiğinde departman kurulmuş, René Bannwart da bölümün başına geçirilmişti. Dizaynı kendi bünyesinde yapmaya başlayan Omega, tasarım güdüsünü dışarıdan alan diğer markaların bir adım önüne geçmiş oldu. Bannwart’ın ilk önemli girişimlerinden biri kol saatlerine biraz ‘ışık’ eklemek oldu. Tasarımcı, markör olarak kadranlara girintiler ekledi ve onlara birer nokta radyum ekleyerek aydınlattı. Omega dokümanları, bu uygulamayı ilk kullanan kişinin Bannwart olduğunu gösteriyor.

omega-seamaster-1948-.jpg

Bu uygulama şu anda size çok kolaymış gibi gelebilir. Ancak geriye bakıp, zamanla dallanıp budaklanan, markörlerden logolara kadar, saatlerin birçok unsurunda kullanılan bu ışıkların günümüzde ne kadar çok kullanıldığını düşünürseniz, nasıl büyük bir ilke imza atıldığını kolaylıkla idrak edebilirsiniz. Saatinizin #lumeshot’ını çekerken, René Bannwart’ı anmayı da ihmal etmeyin.

lumeshot.jpg

İngiliz Silahlı Kuvvetleri’ne saat üreten marka, modellerini daha dayanıklı, güvenilir ve sağlam hale getirdi. Hepimizin bildiği gibi, bu özellikler Seamaster koleksiyonunun DNA’sını oluşturdu. Böylece Bannwart, 1948’de piyasaya sürülen Seamaster koleksiyonunun ‘babası’ olarak kabul edildi.

Savaş bittikten ve Avrupa yaralarını sarmaya başladıktan sonra, ufak çaplı lükse geri dönüş yaşandı. Bu dönemde René Bannwart, Omega’nın en rafine modellerinden bazılarını yarattı. Tasarımcı, 1948 yılında markanın 100’üncü yaşını otomatik Centenary modeliyle kutladı. İki farklı çapta üretilen modeller 2,000 ve 4,000 adetle limitliydi. Bu modelle büyük bir ilgi yakalayan marka, Bannwart öncülüğünde 1952 yılında yepyeni bir model olan Constellation’ı saatseverlerle buluşturdu. Bundan iki yıl sonraysa René Bannwart, Omega’nın bütün koleksiyonlarının mesuliyetini alarak üretimin başına geçti.

omega-constellation.jpg

Takvimler 1955’i gösterdiğinde Bannwart da 40 yaşına bastı. Ne istediğinin, yapabileceklerinin ve yaptıklarının farkında olan tasarımcı, kendi markasını kurmaya karar verdi ve Corum’u yarattı. Corum’un hikayesi ve ilklerinin yer aldığı diğer yazımızda görüşmek üzere...

corum-1955.jpg

Benzer İncelemeler