70li yılların başlarında ortaya çıkan lüks spor saat kavramının başarılı temsilcilerinden olan Girard-Perregaux Laureato Koleksiyonu, simsiyah seramik versiyonu ile mercek altında.
Girard-Perregaux Laureato aslında oldukça ilginç ve hikâyesi olan bir tasarım. Gerald Genta’nın 1972 senesinde tasarladığı Audemars Piguet Royal Oak’un ardından geldiği için özgünlük konusunda bir nebze de olsa eleştiriye müsait olduğu bir gerçek. Ancak şunu da unutmamak lazım, Laureato vitrinleri Royal Oak ile paylaştığı ilk yıllarda etrafta ne Patek Philippe Nautilus vardı, ne IWC Ingenieur ne de Vacheron Constantin Overseas… Bulunduğu segmentte yer alan diğer markalara nazaran -dönem itibarıyla oldukça riskli duran- bu yeni akıma girme konusunda daha cesur davranan Girard-Perregaux, Royal Oak’un başarısına bakıp Gerald Genta’dan destek almak yerine, kendi işini kendi halletmeyi de bilmişti.
Gerald Genta
Ortaya çıkan sonuç son derece başarılı olmasına rağmen saat sektöründe değişen trendler, talep gören tasarımlar ve yeni akımlar neticesinde gerçekleşen gel-git’leri diğer markalara nazaran biraz daha zor göğüsleyen model, sık sık yeniden tasarlanmış, hatta bazı aralıklarda üretimden bile kalkmıştı. Heritage ve Re-Issue kavramlarının zirve yaptığı 2016’da yeni ancak orijinaline oldukça yakın bir yüzle tekrar saatseverlere merhaba diyen Laureato, günümüzde popülerliğini korumaya devam eden “lüks spor saat” konseptinin en başarılı üyelerinden biri olarak tekrar yerini aldı.
Modelin kasası ve kasayı oluşturan tüm bileşenleri siyah seramikten yapılmış. 42mm çapında ve 10.9mm kalınlığında hazırlanan kasa, model ailesinin sembol detaylarından kabul edilen sekizgen bezele de ev sahipliği yapıyor. Kasanın ön ve arka yüzünde yansıma önleyici kaplamaya sahip çizilmelere dayanıklı safir kristal camlar kullanılmış. Arka kapakta yer alan safir kristal cam, modelin siyah temasıyla uyumlu olması açısından karartılarak hazırlanmış. Lüks spor saat konseptine uygun şekilde, modelin su geçirmezlik değeri de 100 metre olarak ayarlanmış.
Modelin kadranı, Laureato koleksiyonun genel tasarım şablonuna uygun şekilde hazırlanmış. Kılıç formunda tasarlanan kolların ve indekslerin yer aldığı kadranın zemin deseni de yine, model ailesinin imza detaylarından “Clou de Paris Hobnail” tarzında işlenmiş. Girard-Perregaux Laureato 42mm Ceramic modeli için, siyah renk bir kadran tercih edilmiş. Bazı markaların siyah seramik veya siyah PVD/DLC kaplama modellerinde farklı kadran renkleri tercih ettiklerini görüyorum. Açıkçası benim estetik anlayışıma göre biraz ters bir durum zira kasa ve bilezik(veya kayış) olarak simsiyah bir saatin, mavi bir kadranla gelmesi biraz absürt kalıyor. Kol veya indeks kısımlarına belki farklı renklerle eklemeler yapılabilir ancak mevzu kadranın ana rengi ise “black on black” kesinlikle en şık kombinasyon bence… Üç kollu bir model olan GP Laureato 42mm Ceramic, zaman tutma fonksiyonu dışında saat 3 hizasına yerleştirilmiş bir de tarih penceresine yer veriyor. Logo/yazı gibi aksesuarlar konusunda sadeliğinden ödün vermeyen kadrana eşlik eden kollarda ve indekslerde, Super LumiNOVA fosfor malzemesi yer alıyor.
Girard-Perregaux Laureato 42mm Ceramic modelinin kalbinde, markanın kendi tasarımı ve üretimi olan Caliber Ref. GP01800-0025 yer alıyor. 4Hz (28.800vph) frekansında çalışan otomatik mekanizma, tam kurulumda 54 saatlik güç rezervi sunuyor. 28 taşlı mekanizma COSC sertifikası taşıyor ve arka kapakta yer alan karartılmış safir kristal cam bölmeden izlenebiliyor.
Modelin üzerinde yer alan bilezik de siyah seramik malzemeden üretilmiş. Koleksiyonda yer alan diğer versiyonlara ait metal bileziklerle tasarımsal manada benzer detaylar sunan bilezik, seramik malzemeye özel bazı nüanslar taşıyor. Öncelikle GP imzalı katlanır klipsin, diğer bileziklerinkine oranla daha geniş olduğunu söylemek mümkün. Bunun yanında, metal bileziklerde yer alan ve klipsin iki yanında bulunan baklalardan sadece 5 adedi sökülebilir özellikteyken, seramik bileziğim tüm parçalarında pim delikleri göze çarpıyor. Seramiğin kırılgan yapısı nedeniyle uygulandığını düşündüğüm bu iki detay dışında bilezik diğer modellerle aynı duruyor.
Lüks spor saat konseptinin oyuncuları da, tıpkı konsepti oluşturan tasarım detayları gibi değişikliğe çok da müsaade etmeyen bir yapıya sahip. Audemars Piguet Royal Oak ve Patek Philippe Nautilus bu konseptin sembol model aileleri olarak karşımıza çıkarken, Girard-Perregaux Laureato ve Piaget Polo S koleksiyonları da konseptin dışına çıkmadan çeşitlilik sunabilen alternatifler olarak yerini alıyor.
Kendi adıma bu konsepti son derece başarılı buluyorum zira benim kişisel tercihlerim söz konusu olduğunda, beğendiğim saat tiplerinin gidebileceği “klasik tarz” sınırları tam olarak bu modeller ile çiziliyor. Açıkçası bu tarz bir saate -bütçe söz konusu olmaksızın- mümkün olan en komplikasyonsuz haliyle ve 18K masif altından yapılmış şekilde sahip olmak isterdim. Eğer görece bütçe dostu bir model istiyorsak, bence ürün grubunun en başarılı üyesi hala paslanmaz çelik Ref. 81010-11-231-11A modeli.
81010-11-231-11A Girard Perregaux Laureato
Şahsen lüks spor saat konseptini alternatif materyaller ile (özellikle de renkli olanlarıyla) pek bağdaştıramıyorum. Ancak sektörel manada bu tür modellerin gördüğü ilgiyi göz önüne alırsak, farklı sürprizlere de açık olmak lazım diye düşünüyorum.