Saatleri incelemeye geçmeden önce Rado markasından biraz bahsetmekte fayda var diye düşünüyorum. Günümüzde Swatch Group çatısı altında faaliyet gösteren marka, aslında hem dünyada hem de Türkiye’de oldukça iyi tanınıyor. Seramik ve tungsten gibi alternatif malzemeleri saat endüstrisinde ilk kullanan markalardan biri olan Rado özellikle Türkiye’de eliptik ve tungstenden yapılmış kasaya sahip DiaStar ve siyah seramik/sarı altın kombinasyonlu karakteristik tasarımıyla hafızalara kazınan Jubilee modelleriyle bir döneme damgasını vurmuş bir isim.
Alternatif malzemeler konusundaki yaratıcı ve öncü teşebbüsleri bir nebze zamanın gerisinde kalan tasarımlara sıkışıp kalınca özellikle seramik konusunda bayrağı Chanel’e kaptıran Rado, gelişen trendler ve sürekli değişen tarzları yakalamak konusunda da biraz güçlük çekmiş.
Özellikle geçtiğimiz beş yıl içerisinde, hem modern tasarımlara sahip modellerden oluşan yeni ürün gamı hem de mazisi 60lı yıllara dayanan alternatif materyaller kullanma konusundaki tecrübelerin ışığında geliştirilmiş Plasma Ceramic malzemesiyle başarılı bir çıkış yapan Rado, güncel koleksiyonundan üç farklı model ile sayfalarımıza konuk oldu.
Geçtiğimiz günlerde Swatch Group Türkiye merkezine yaptığımız ziyaret sırasında fotoğrafladığımız bu üç modeli gelin yakından tanıyalım.
Markanın ‘’dress watch’’ kategorisinde yer alan RADO Diamaster Automatic oldukça modern bir tasarıma sahip. RADO tarafından geliştirilen plazma seramikten yapılmış ve gayet güncel kabul edilebilecek bir ebat olan 43mm çapında kasa ile sunulan model, markanın sadece alternatif materyaller değil aynı zamanda yenilikçi tasarımlar yaratma konusunda da fevkalade başarılı olduğuna işaret ediyor.
Geniş ve sade kadranda iç içe geçmiş iki farklı alt kadran üzerinden saati ve saniyeyi okumaya imkan veren tasarım, gözü yormayan rahat ve net bir görüntü sunuyor. Saat 9 noktasında yer alan saniye alt kadranının iç kısmına yerleştirilmiş bir de tarih penceresi bulunan saatin şık ve kullanışlı ayar tepesi de plazma seramik malzemesinden üretilmiş.
Titanyum arka kapağın üzerine preslenerek geçen plazma seramik kasanın suya dayanıklılığı WR100M olarak belirtilmiş. Geniş kadranın üzerinde yer alan hafif bombeli tasarlanmış safir cama her iki taraftan da yansıma önleyici kaplama uygulanmış.
Saate ETA2899 bazlı ve 21 taşlı otomatik bir mekanizma hayat veriyor. Mekanizmanın tam kurulumda sağladığı güç rezervi ise 42 saat olarak belirtiliyor.
İncelememize konu metalik gri kadranlı modelin yanında bir de kahverengi kadranlı versiyonu bulunan RADO Diamaster Automatic, kahverengi deri kayış ve katlanır klips ile beraber sunuluyor.
Sıradaki saatimiz ise markanın spor modellerinden RADO Hyperchrome Automatic Chronograph. 45mm gibi oldukça iddialı bir kasa çapına sahip model Hyperchrome ürün alt grubunda yer alıyor. Kasasında ve takimetrik skalaya sahip bezelinde plazma seramik kullanılan modelin ayar tepesi ve kronograf butonları için pembe altın kaplama tercih edilmiş. Yine plazma seramikten üretilen bileziğin orta parçalarında mat yüzey formuna yer verilirken sağ ve sol sırada kullanılan parlak parçalarla hem sportif hem de zarif bir duruş sağlanmış.
Saatin geneline hakim plazma seramiğin tonu ile fevkalade uyumlu gri bir kadran ile sunulan modelin yelkovan, akrep, saniye ve kronograf ibreleri için de pembe altın tonu kullanılmış. Yine pembe altın tasarlanmış baton indekslerle birlikte son derece uyumlu duran modelin, saat 12 noktasında yer alan RADO amblemindeki çapa figürü de konsepte uygun olarak pembe altın tonunda tasarlanmış.
WR100M su geçirmezlik değerine sahip saatin hem ön hem de arka yüzünde safir camlar bulunuyor. Ön tarafta yer alan camda hafif bombeli bir tasarıma yer veren RADO, camların her ikisine de yansıma önleyici kaplama uygulamış.
Saatin içerisinde ETA2894-2 bazlı ve 37 taşlı otomatik kronograf mekanizma yer alıyor. Cote’s de Geneve motifleriyle dekore edilen mekanizmanın rotoru siyah renkte tasarlanmış. Tam kurulumda 42 saat güç rezervi sunan mekanizma, kronograf fonksiyonun yanında tarih göstergesine de yer veriyor.
İncelemizde yer verdiğimiz son saatimiz ise sınırlı üretime sahip özel bir model olan RADO Diamaster Automatic Limited Edition.
600 adet ile sınırlandırılmış modelin en belirgin özellikleri 18K masif pembe altından yapılmış bezeli ve bu bezel üzerinde yer alan 72 adet pırlantası.
Titanyum çerçeveli arka kapak üzerine geçme şekilde tasarlanan ve plazma seramikten üretilmiş monoblok kasa 33mm çapa sahip. Gri kadran üzerinde pembe altın akrep/yelkovan/saniye kollarına ve indekslere yer veren saatin, her iki tarafında da yansıma önleyici kaplama uygulanmış safir camlar yer alıyor.
ETA2861 bazlı ve 25 taşlı otomatik mekanizma ile hayat bulan modelin zaman fonksiyonunun yanı sıra saat 6 noktasına yerleştirilmiş bir de tarih özelliği bulunuyor. Tam kurulumda 38 saat güç rezervi sunan kalibrenin rotoru için siyah renk tercih edilmiş.
Mat ve parlak yüzey formlarına sahip bilezik de yine kasa ve ayar tepesi gibi markaya patentli olan plazma seramik materyalinden üretilmiş. Katlanır klips için ise titanyum tercih edilmiş.
İncelememize konu olan saatlerin yanında farklı tarzlarda birçok yeni modelle ürün gamına modern bir soluk getiren RADO’nun Baselworld 2016 bünyesindeki yeniliklerinden haberdar olmak için bizden ayrılmayın.