Egzotik saatçi Richard Mille, bu sefer de yaşayan ralli efsanesi Sébastien Ogier’e atfen ürettiği RM 67-02 modeliyle inceleme köşemizin konuğu.
Bu ifadeyi daha önce birkaç farklı marka ve model saat için kullandığımı hatırlıyorum; kafa karıştırıcı. Richard Mille RM 67-02 için tam olarak düşüncem bu. RM’nin başarısı günümüz saatçilik dünyasında göz ardı edilemez boyutlara ulaşmış durumda. Hali hazırda sektördeki en egzotik malzemelere, üretim teknolojilerine ve tasarımlara sahip marka astronomik düzeydeki fiyat etiketleriyle de dikkatleri üzerine topluyor.
Buraya kadar her şey iyiyken, saati elinize aldığınızda karmaşık duygulara bürünebiliyorsunuz. RM 67-02, üç parçalı bir kasada geliyor. Arka kapak ve bezel kısmında Quartz TPT, orta kasada ise siyah renkli karbon TPT’ye yer verilmiş. TPT malzemesinin üretimi kabaca şöyle gerçekleştiriliyor. Quartz veya karbon lifler 45’er derecelik açıyla kalıp içine yerleştiriliyor ve katmanların arasında özel bir epoksi yapıştırıcı ekleniyor. Daha sonra kalıp 120 santigrat derece sıcaklık ve 6atm basınç altında pişiriliyor. Üstün fiziksel özelliklerine kavuşan kasa fazlalıklarından arınmak üzere hassas CNC tezgahlarında işleniyor ve montaja hazır hale geliyor. Bu işin kolay kısmı. Milyonlarca Euro cirosu olan bir firma için hassas işleme yapan CNC’lere sahip olmak çocuk oyuncağı ve işin daha da enteresan kısmı RM bu hizmetlerin neredeyse tamamını dışardan satın alıyor.
Bir de mekanizma var diyeceksiniz. Evet, görüp görebileceğiniz en hassas işlenmiş ve sıra dışı tasarlanmış kalibrelerin ev sahibi yine RM. Türlü teknik geliştirmelere ve inanılmaz özenle işlenmiş parçalara sahip kalibreler RM saatlerinin kalbinde atıyor. Peki bu kalibreler nereden geliyor? APRP, yani Audemars Piguet – Renaud & Papi.
Peki, o zaman Richard Mille ne yapıyor? Reklam, pazarlama, tasarım, montaj, süreç, planlama vs. Yani şirketin yönetilmesine dair her şey. Sonda vereceğim bilgiyi şimdiden yazayım. Bu saatin liste fiyatı 120.000$’ın üzerinde. Kasa, mekanizma ve daha birçok detay başka firmalarca hazırlanıyor ama kadranda Richard Mille yazıyor. O halde pamuk eller ceplere.
38,7mm x 47,5mm x 7,8mm ölçülerinde kasaya sahip RM 67-02’nin ağırlığı yalnızca 32 gram. Evet, bu değere bir kol saatinde ulaşmak için -bu dayanıklılık seviyesinde- özel malzemeler ve üretim teknolojilerini kullanmanız şart. Öte yandan 32 gramı kolunuza taktığınızdaki yaşadığınız boşluk hissi, ağır saatlere alışmış bünyelere göre değil.
RM 67-02’de APRP üretimi otomatik kalibre CRMA07 görev alıyor. 25 taşlı, 28800vph’de çalışan mekanizma 50 saatlik güç rezervine ve sanat eseri olarak nitelendirilebilecek düzeyde işçiliğe sahip. Mekanizmanın üst kısmı aynı zamanda kadran görevi de gördüğünden iki adet köprü elle boyanarak görsel bir canlılık kazandırılmış.
Richard Mille, saatlerinin kayış kısımlarında da farklı yoldan ilerlemeyi seviyor. Çocuk spor ayakkabılarının vazgeçilmezi cırt cırtları dünyanın en egzotik kayışı olarak pazarlaması gibi. RM 67-02’de de oldukça egzotik bir malzeme kullanılmış; lastik! Haliyle saat oldukça hafif ve konforlu. Üstelik kirlendiğinde de su ve sabunla kolayca yıkayabilirsiniz. Farklı renk seçenekleri için en yakın RM butiğini ziyaret etmekte fayda var.
RM 67-02, bakış açınıza göre hayran kalabileceğiniz veya burun kıvırabileceğiniz bir saat. Aynı zamanda lüks tüketim çılgınlığının da bayrağını gururla taşımakta. Saat dünyasında hiçbir markanın isim değerinin Richard Mille’ninki kadar yüksek olduğunu düşünmüyorum.