alexa RM 35-01 | Richard Mille | Rafael Nadal | İnceleme | Horobox
Horobox

Dk. Okuma Süresi

Richard Mille RM 35-01 Rafael Nadal

richard-mille-logo-son.png

Son yıllardaki yüksek ivmeli başarı grafiğiyle bütün saat severlerin yakın markajına girmeyi başaran Richard Mille, Tenis dünyasının efsane isimlerinden Rafael Nadal adına tasarladığı modeli RM 35-01 Rafael Nadal ile mercek altında.

richard-mille-rm35-01-rafael-nadal.jpg

1999’da kurulup 2001 yılında ilk satışını gerçekleştiren bir markaya göre Richard Mille için olağanüstü derecede başarılı yakıştırmasını kullanabiliriz. Zira şu anda spor saat denilince, genç yaşına rağmen, horoloji dünyasının tartışmasız lideri gibi görünüyor. Kullandığı ileri teknoloji malzemeler ve üst düzey komplikasyonlarla adından söz ettirirken, lüks spor saat arayanların hem hayallerini hem de kollarını süslemeye devam ediyor.

richard-mille-rm35-01-rafael-nadal-12-.jpg

Elbette bu başarıda birçok faktör rol oynuyor. Artık markanın imzası haline gelmiş fıçı kasa formu ve ihtiyaçtan çok daha fazlasına hizmet edebilecek nitelikte seçtiği malzemeler bunlardan yalnızca ikisi. Bir de işbirliği içinde olduğu ünlü isimler var ki liste adeta yıldızlar karması.

richard-mille-rm35-01-rafael-nadal-5-.jpg

Tenis dünyasının duayenlerinden Rafael Nadal ve Richard Mille, uzun yıllardır ortaklaşa çalışmalarını yürütüyorlar. Rafael Nadal için üretilen RM27 serisi kurmalı tourbillon kalibreleriyle “haute horlogerie”’nin sınırlarını zorlarken, müşterilerden gelen talepler doğrultusunda yine ileri teknoloji ile üretilmiş ancak komplikasyonlardan arındırılmış tipte mekanizmalar kullanılan RM 35 serisi doğuyor. RM27 serisi şu anda dördüncü versiyonuna kavuşmuş durumda. RM 35 ise iki farklı kasa formu ve yine iki farklı mekanizma çeşidiyle üç referans numarasına sahip. 

RM 35-01’in kasa ölçüleri 49,94mm x 42mm x 14,05mm. Yalnızca ölçülere bakarak Richard Mille’ler hakkında fikir sahibi olmak pek mümkün değil çünkü kasa geometrileri alışılagelmiş saatlerden çok daha farklı. Açıkçası beklediğimden daha heybetli bir saatle karşılaştığımı belirtmeliyim. Bu büyüklüğün yarattığı algı ise sadece artırılmış sportiflik zira kesinlikle konforsuzluk hissedilmiyor. Konforu etkileyen en önemli unsurlar ise arka kapağın bileğin kavisiyle uyumlu yapısı ve saatin hafifliği.

richard-mille-rm35-01-rafael-nadal-9-.jpg richard-mille-rm35-01-rafael-nadal-6-.jpg

Saatin kasası marka tarafından patenti alınmış NTPT® karbondan üretilmiş. Maksimum 30 mikrometre kalınlığındaki çok sayıda karbon fiber lifler 45’er derecelik açıyla üst üste yerleştirildikten sonra 120 santigrat derecede, 6 atmosfer basınç altında pişirildikten sonra CNC tezgâhlarında şekillendiriliyor ve ortaya hem çok hafif hem de çok sağlam bir malzeme çıkmış oluyor. Richard Mille’nin açıklamalarına göre NTPT karbon kasalar benzeri kompozit malzemelere kıyasla 25% daha fazla kırılma direncine ve 200% daha fazla mikro çatlak dayanımına sahip. Kasada bulunan toplam 20 adet titanyum saplama vidalar ve Nitril O-Ring contalarla 50 metre su geçirmezlik sağlanıyor. Saatin ön yüzünde safir kristal cama yer verilirken arka yüzeyde kapalı NTPT karbon kapak tercih edilmiş.

richard-mille-rm35-01-rafael-nadal-7-.jpg

Richard Mille RM 35-01’in kalbinde 30,25mm x 28,45mm x 3,15mm ölçülerinde tasarlanmış elden kurmalı Caliber Ref. RMUL-3 görev yapıyor. Ne yazık ki mekanizmanın inceliği kasaya yansımamış ancak iskeletleştirilmiş kalibreyi kadrandan izlemek gerçekten büyük bir zevk. 24 taşlı mekanizma, 28800vph’de çalışıyor ve tam kurulumda 55 saatlik güç rezervi sunuyor.  Mekanizmanın kurma hissi ise anlatılmaz yaşanır dedirtecek cinsten.

richard-mille-rm35-01-rafael-nadal-4-.jpg richard-mille-rm35-01-rafael-nadal-1-.jpg

Saatin zengin kutu içeriğine 2 adet kayış dâhil edilmiş. Biri titanyum katlanır tokaya sahip kauçuk, diğeri ise velcro kevlar kayış. Böylesine pahalı ve özel bir saatin basit bir cırt sistemiyle bileğe sabitlenmesi hem manidar hem de sportif karakteri inanılmaz derecede pekiştiren bir detay olmuş.

richard-mille-rm35-01-rafael-nadal-8-.jpg

Peki, tüm bu anlattıklarım saati kola takınca ne ifade ediyor? Öncelikle, bu hafiflikten beklenmeyecek kadar üst düzey bir kalite hissi. Genel olarak sıkı bağlantılar, düşük toleranslı ileri seviye üretim teknolojileri, çoğu zaman kıymetli metallerin verdiği ilave ağırlık ve daha birçok sebep saatin kalite algısını belirliyor. Richard Mille ise ezber bozan yapısıyla beynimize oyunlar oynuyor ve hafifliğin de kalite algısını pekiştirebileceğini kanıtlıyor. NTPT karbon sıra dışı hissiyatı ve görüntüsüyle kullanıcısını adeta şımartıyor. Mekanizma tek kelimeyle bir sanat eseri, öylesine ince detaylar bulmak mümkün ki, insan komplikasyonsuz kalibre böyleyse komplikasyonlular nasıldır demekten kendini alamıyor. Tüm bunların bedeli ise 100,000 Euro’yu aşan liste fiyatı olarak karşımıza çıkıyor. RM 35-01, diğer RM27 Rafael Nadal serisi saatlerin aksine limitli üretilen bir model değil ancak bu bilgi sizi rahatlatmasın çünkü yüksek talep nedeniyle bu saate ulaşmak hiç de kolay görünmüyor. Bu arada aynı saatin RM 35-02 referansıyla üretilen otomatik kalibreye sahip bir versiyonu daha olduğunu da belirtelim.

richard-mille-rm35-01-rafael-nadal-10-.jpg richard-mille-rm35-01-rafael-nadal-11-.jpg

Benzer İncelemeler