alexa Güç Rezervi | Panerai | Pam00233 | Pam00658 | Pam00311 | Pam00627
Horobox

Dk. Okuma Süresi

Güç Rezervi Göstergeleri

horobox_amblem.png

Mekanik saatlerin değerini arttıran unsurların başında sahip olduğu komplikasyonlar gelir. Sahipleri tarafından nadiren kullanılan bu komplikasyonların büyük bir kısmı aslında oldukça faydalı özelliklerdir. Bu grubun içinde yer alan özellikler içinde ilk akla gelenlerden biri de power reserve (güç rezervi) göstergesidir.

Officine-panerai-power-reserve-2.jpg

Son dönemde sıra dışı komplikasyonlara sahip modellerle gövde gösterisi yapıyor olsa da, markanın sadık tutkunlarından biri olarak Officine Panerai’nin sade görüntülü modellerine daha alışık olduğumu söyleyebilirim. Bu yalınlığı görsel olarak en iyi tamamlayan fonksiyonların başında bence güç rezervi göstergesi geliyor. Officine Panerai tasarım ekibi de aynı fikirde olsa gerek ki, farklı şekilde tasarlanmış güç rezervi göstergelerini birçok modelde kullandıklarını görüyoruz. İtalyan asıllı marka için, güncel koleksiyonunda üç farklı tarzda hazırlanmış güç rezervi göstergesi kullanan tek İsviçreli diyebiliriz.

Officine-panerai-power-reserve-6.jpg Officine-panerai-power-reserve-7.jpg

72 saatlik güç rezervine sahip modellerin kadranına yerleştirilen gösterge, birkaç modelde saat 6 hizasına yerleştirilmiş olsa da genellikle saat 4 ile 5 indeksleri arasında karşımıza çıkıyor. Azaldıkça saat yönünün tersine doğru hareket eden bir kol yardımı ile takip edebildiğimiz güç rezervine, tükenmeden müdahale etme şansını bulabiliyoruz.

Officine-panerai-power-reserve-10.jpg Officine-panerai-power-reserve-11.jpg

Officine Panerai Radiomir 1940 GMT Power Reserve Pam00658

Aynı amaç için kullanılan ancak sadece 8 ve 10 gün rezerve sahip modellerde kullanılan yatay gösterge ise Panerai’nin imza detaylarından bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Rezerv azaldıkça sola doğru yatay olarak hareket eden gösterge, ilk kullanıldığı model olan PAM00233’te çıkardığı sorunlarla kullanıcılar tarafından uzunca bir süre eleştirilmişti. Ancak Officine Panerai için bu problemin üstesinden gelmek çok da zor olmadı ve sonrasında tanıtılan birçok farklı modelde bu komplikasyon sorunsuzca kullanıldı.

panerai-pam00233.jpg

Officine Panerai Luminor 1950 GMT PAM00233

Emre ŞİŞMAN’ın karelerinde kullandığımız PAM00311 modeli ise bu yatay güç göstergesinin yanı sıra bombeli camı, tek tuş kronograf fonksiyonu ve marka için ayrı bir anlamı olan “Tobacco” renkli kadranı ile güncel koleksiyonun en dikkat çeken modellerinden biri haline gelmiş durumda. Modelin kasa materyali olarak kahverengi kadranların tamamlayıcısı olan titanyumun kullanıldığını da belirtmeden geçemeyeceğim.

Officine-panerai-power-reserve-8.jpg

Officine-panerai-power-reserve-13.jpg Officine-panerai-power-reserve-14.jpg

Officine Panerai, kadranda kalabalık görüntüyü sevmeyen ama buna rağmen kalan gücü takip etmek isteyen kullanıcıları da unutmamış. SIHH 2016 fuarı bünyesinde saat severlere tanıtılan PAM00627, modele özel kadran detayıyla göz alıyor. Arkasını çevirip baktığınızda ise safir camın altında yer alan güç rezervi göstergesiyle karşılaşıyorsunuz.

P.4001 referanslı kalibrenin tasarım detaylarına gayet başarılı şekilde entegre edilen güç rezervi göstergesini kullanırken değil, bileğinizden çıkardığınızda okuyabiliyorsunuz.

Officine-panerai-power-reserve-12.jpg Officine-panerai-power-reserve-3.jpg

Her üç şekilde de hem görüntü hem de işlevsellik olarak bizden tam not alan güç rezervi göstergeleri bana göre GMT komplikasyonuyla birlikte güncel hayatta en fazla ilgi gören ve en çok işe yarayan fonksiyonlar olarak öne çıkıyor. Seçtiğimiz üç model her iki fonksiyonu da kullanıcılarına sunuyor.

Benzer Haberler